Victoria Borzejewicz

• Data urodzin: 03 października, 2015
  • Choroba: Wada serca HLHS, nefrokalcynoza, padaczka, głuchota obustronna, astma, refluks przełykowy, 16% zez
  • Cel: Spacerowy wózek inwalidzki

Victoria urodziła się 3 października 2015 r. z krytyczną wadą serca o nazwie HLHS. Już od połowy ciąży wiedzieliśmy, że córka jest chora, dlatego mieliśmy troszkę czasu, by wybrać miejsce jej narodzin i najlepszej opieki pod względem serca.

Pełna korekta wady wymaga 3 operacji (w pełnej hipotermii oraz krążeniu pozaustrojowym). Vicky jest już po 3 operacjach, lecz niestety nie wykonano pełnej korekty wady. Jest to spowodowane niedomykalnością zastawki trójdzielnej, która mimo zabiegów nie ustępuje.

Niestety los nie oszczędza dziewczynki, którą dotyka wiele komplikacji. Już po 11 dniach życia przeszła operację serca, po której spędziła 4 miesiące w szpitalu. Pojawiły się także choroby współistniejące, takie jak: nefrokalcynoza, padaczka, głuchota obustronna, astma, refluks przełykowy, 16% zez czy poparzenie 40% ciała. Wszystkie te dolegliwości wymagają dodatkowych zabiegów i leczenia, które znacznie obciążają organizm dziewczynki. Od kwietnia 2023 roku stan już mocno połatanego serca Victorii pogorszył się. Niedomykalność zastawki coraz bardziej daje się we znaki, co uniemożliwia jej chodzenie dłuższe niż dystans 200 m. Po takiej odległości Victoria bardzo się męczy i ma duszności. Rodzice próbują ją odciążyć poprzez noszenie lub wożenie w wózku dziecięcym, który niestety jest już dla dziewczynki za mały. Dlatego rodzice proszą o wsparcie przy zakupie spacerowego wózka inwalidzkiego, którego cena wynosi około 5000 zł.