Anna Komosa

• Data urodzin: 14 maja, 2014
  • Choroba: zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych, opóźnienie w rozwoju psychomotorycznym, zaburzenia melinizacji, podejrzenie rzadkiej choroby genetycznej
  • Cel: zakup wózka

Ania urodziła się zdrowa. W drodze ze szpitala do domu, już w trakcie jazdy samochodem przeraźliwy, nieustanny krzyk dziecka zaniepokoił rodziców. Lekarze początkowo zbagatelizowali objawy sugerując się prawidłowymi wynikami badań w czasie pobytu w szpitalu. Zachowanie Ani nadal było alarmujące - na przemian krzyczała i popadała w apatię. Diagnostyka, obserwacja noworodka, konsultacje specjalistów nie postawiły jednoznacznej diagnozy. Dopiero w siódmym tygodniu życia rozpoznano u dziecka zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
Stawiając opór chorobie od trzeciego miesiąca życia zaczęto intensywnie rehabilitować dziewczynkę, jednak efekty są niepokojąco znikome. Do tej pory mimo licznych konsultacji i badań nie jest jasne co jest tego przyczyną, obecnie podejrzewa się u niej rzadką chorobę genetyczną, trwa dalsza diagnostyka.
Rozwój czteroletniej Ani jest nieharmonijny: jest znacznie opóźniona psychomotorycznie, nie potrafi trzymać główki, nie przetacza się, nie siedzi sama, nie mówi, ze względu na zaburzenia żucia, gryzienia i połykania jest karmiona przez PEGa, jednak społecznie i emocjonalnie radzi sobie doskonale. Ania sprawia wrażenie uwięzionej we własnym ciele, wszystko rozumie, jest uśmiechnięta i pogodna.
Rodzice mimo ciężkiej pracy i nieustannej walki o zdrowie dziecka nie poddają się. Wymagana jest codzienna, intensywna i kosztowna rehabilitacja oraz specjalistyczny sprzęt. Według lekarza ortopedy oraz fizjoterapeutów niezbędny jest wózek specjalny zapewniający prawidłowe podtrzymanie głowy i tułowia. Urządzenie pozwoli na właściwe pozycjonowanie, rehabilitację i rozwój poznawczy Ani. Cena wózka to 15.300 zł, przy kosztach leczenia tak chorego dziecka zakup znacznie przekracza możliwości rodziców.