Filip Tabor

• Data urodzin: 29 czerwca, 2012
  • Choroba: mózgowe porażenie,padaczka, wiotkość krtani
  • Cel: pomoc w sfinansowania terapii

Filip urodził się 29 czerwca 2012 r. w ciężkiej zamartwicy wewnątrzmacicznej, bez oznak życia. Chłopczykowi nie biło serduszko, nie oddychał, był zupełnie wiotki- otrzymał 0 punktów w skali Apgar.
Resuscytacja z intubacją, sztuczna wentylacja, masaż serca. W trzeciej minu-cie serduszko zabiło. Stan dziecka – krytyczny. Przez półtora miesiąca na Inten-sywnej Terapii Noworodka. Walka o życie. W wyniku niedotlenienia i niedokrwienia w mózgu Filipka zaszły ogromne zmiany. Rozpoczęła się codzienna walka o jego sprawność. Od 3 miesiąca życia jest rehabilitowany metodą Vojty od 7 miesiąca metodą NDT Bobath.
Filipek dzisiaj ma 2 latka, nie potrafi samodzielnie usiąść, nie umie czworako-wać, nie mówi.
Ma padaczkę, obniżone napięcie mięśniowe, wiotkość krtani i problemy z je-dzeniem. Wymaga ciągłej wielospecjalistycznej opieki pediatrycznej: neurologa, neurologopedy, laryngologa, rehabilitanta, psychologa.
Filip ma ogromny potencjał, trzeba mu tylko pomoc. Rozumie wszystko co do niego się mówi, łatwo nawiązuje kontakt z innymi. W styczniu bieżącego roku rozpoczęto terapię tkanek miękkich, którą należy kontynuować i powtarzać co 3 miesiące. Koszt jednej terapii to 600 euro, seria zabiegów u neurologa 700-800 euro.
Bardzo prosimy Państwa o pomoc.