Gabrysia Wojtuń

• Data urodzin: 10 kwietnia, 2005
  • Choroba: głęboki niedosłuch
  • Cel: pomoc w sfinansowania operacji fibrotomii

Gabrysia urodziła się 10.04.2005 roku z kilkoma wadami sprzężonymi i wymaga wielokierunkowej i bardzo kosztownej rehabilitacji .

Dziewczynka ma wadę słuchu - głęboki obustronny niedosłuch - jest po operacji wszczepienia implantu wewnątrząślimakowe-go, cierpi również na wadę wzroku (jest po operacji na zeza), niedoczynność tarczycy, mózgowe porażenie dziecięce i epilepsję . Jest rehabilitowana słuchowo raz w tygodniu i ruchowo raz na 2 lub 3 tygodnie , bo tyle finansuje NFZ .

Rodziny nie stać na opłacanie prywatnych rehabilitacji, których koszt znacznie przewyższa domowy budżet. Gabrysia ma jeszcze dwójkę rodzeństwa, utrzymanie całej rodziny tylko przez ojca, ponieważ mama opiekuje się dziećmi jest wyzwaniem. Bliscy starają się zapew-nić możliwą pomoc w powrocie do zdrowia i odzyskaniu sprawności i mowy, aby dziewczynka mogła samodzielnie przejść przez życie, jednak są ograniczeni finansowo.

Gabrysia ma wyznaczony termin operacji fibrotomii (operacja z zastosowaniem metody Ulzibata) na wrzesień br. koszt zabiegu to 10.900zł.