Martyna Plich

• Data urodzin: 24 lutego, 2007
  • Choroba: mózgowe porażenie dziecięce spastyczne czterokończynowe
  • Cel: platforma do transportu osób niepełnosprawnych

Martynka przyszła na świat 24 lutego 2007 roku. Choruje na mózgowe porażenie dziecięce spastyczne czterokończynowe. Dziewczynka nie siedzi, nie mówi i nie chodzi. Nie potrafi wypowiadać słów, jednak doskonale komunikuje się za pomocą wzroku. Nie jest samodzielna i pomocy potrzebuje w każdej, najmniejszej nawet czynności. Ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe jakikolwiek ruch sprawia trudność, porusza się na wózku inwalidzkim oraz dzięki chodzikowi Nf-walker. Poprzez swoje schorzenia dziecko wymaga całodobowej opieki oraz intensywnej, systematycznej rehabilitacji.

Dziewczynka marzy o tym (a wręcz jest to konieczne dla zdrowia dziecka), by przebywać często na podwórku, jednak problemem nie do pokonania są schody. Rodzina mieszka na piętrze domu wielorodzinnego, który posiada bardzo wąską klatkę schodową – mama ma ogromne trudności ze znoszeniem córki. Nie ma możliwości wbudowania krzesełka schodowego lub schodołazu, dlatego jest niezbędne zamontowanie platformy do transportu osób niepełnosprawnych. Niestety koszt inwestycji wynosi ok. 60 tysięcy złotych, rodziny nie stać na tak wysoki wydatek.

Dzięki zamontowaniu platformy-podnośnika Martynka będzie mogła przebywać z rówieśnikami, nie będzie zmuszona odczuwać bariery niepełnosprawności w tak młodym wieku.