Natalia Sawicka

• Data urodzin: 16 maja, 2002
  • Choroba: mózgowe porażenie dziecięce
  • Cel: pomoc w sfinansowania rehabilitacji

Natalka urodziła się 16 maja 2002r jako wcześniak .
Niestety zdiagnozowano u niej Dziecięce Porażenie Mózgowe, oraz retinopatię (odklejenie się siatkówki ) .
Od urodzenia walczymy o życie i zdrowie dla naszej najmłodszej pociechy. Natalia przeszła operację przyłożenia siatkówki, efektem czego jest poczucie światła ale niestety nasza córka jest praktycznie niewidoma. Przeszła również operacje zniesienia przykurczy bioder i kolan, co pozwala nam na efektywniejszą rehabilitację i mniejsze napięcie spastycznych mięśni. Postępy są widoczne – Natalka podtrzymywana stoi, a podpierając się siedzi. Jest nadzieja, że usiądzie na wózku, niestety ze względu na problemy z biodrami walczymy jeszcze ze skoliozą .
Bardzo staramy się by Natalia rozwijała się w każdej dziedzinie życia. Ćwiczenia precyzji rąk są żmudne i nieustannie trzeba je powtarzać, by mogła samodzielnie zjeść obiad. Jest niewidoma, więc wymaga innego systemu nauczania.
Ogólnie sprzęty, dieta, nauka i rehabilitacja jest bardzo kosztowna. Natalia wymaga ciągłej pomocy w codziennych czynnościach. W miarę możliwości zapewniamy jej wszystkie potrzebne pomoce, by mogła funkcjonować coraz bardziej samodzielnie .
Rehabilitanci bardzo polecają specjalistyczną matę do hydromasażu oraz leżaczek do kąpieli przystosowany dla dzieci z porażeniem mózgowym.
Podczas takich rehabilitacji ozonoterapia i temperatura działa rozszerzająco na włosowate naczynia krwionośne, dzięki czemu wielokrotnie więcej ozonu przenika do krwiobiegu, przez co działanie lecznicze jest o wiele bardziej wartościowe.
Systematyczne wykonywanie kąpieli masażowych polepsza ukrwienie tkanek i przemianę materii oraz rozluźnia zesztywniałe - bolące mięśnie, uspokajając przywraca równowagę psychiczną.
Życie Natalki to ciągła walka, ale nasza córka dzielnie pokonuje przeszkody i każdy postęp, każdy uśmiech jest wielką nagrodą za pracę ludzi, którzy nam pomagają .