Dariusz Tomecki

• Data urodzin: 11 stycznia, 2014
  • Choroba: rozszczep obustronny wargi i podniebienia, dysplazja torbielowata nerki, ubytek płata przysadki mózgowej powodujący niskorosłość, zaćma obuoczna, obniżone napięcie mięśniowe, hipercholesterolemia
  • Cel: leczenie, terapia, turnus żywieniowy, korekty plastyczne

Dariusz urodził się 11 stycznia 2014 roku ze zdiagnozowanymi w okresie prenatalnym wadami wrodzonymi w postaci rozszczepu obustronnego wargi i podniebienia oraz wyrostka zębodołowego.

Stwierdzono również dysplazję torbielowatą nerki. Niestety to tylko początek jego trudnej drogi, gdyż mimo kilku operacji nadal jest w trakcie leczenia i czekają go korekty. Trudność rekonwalescencji spowodowała problemy żywieniowe, których nie potrafimy naprawić. Darek zmaga się z niskorosłością spowodowaną ubytkiem płata przysadki mózgowej, w związku z czym w codziennych iniekcjach przyjmuje hormon wzrostu. Towarzyszą mu też problemy z tarczycą, zaćma i obniżone napięcie mięśniowe. Chłopak choruje także na hipercholesterolemię, czyli podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. W toku jest intensywne leczenie ortodontyczne i psychologiczne. Leczenie i terapia to trud emocjonalny, ale również finansowy. Darek ma dwie siostry w spektrum autyzmu, w związku z czym wszyscy wymagają poszerzonej diagnostyki genetycznej.

Cele dla Darka to środki na dalsze leczenie i terapię oraz turnus żywieniowy. Konieczne są także dalsze korekty plastyczne.