Kinga Czyżewska

• Data urodzin: 21 września, 2011
  • Choroba: zez pionowy, niedorozwinięcie kości, niedosłuch, zarażona bakterią pałeczki ropy błękitnej w narządach słuchowo-oddechowych.
  • Cel: środki finansowe na rehabilitację

Kinga przyszła na świat z wieloma wadami rozwojowymi. Po urodzeniu stwierdzono u niej krwiaka w mózgu, na szczęście wchłonął się samoistnie po 1,5 roku. Dziewczynka przeszła dwie operacje oczu, po zabiegu zdiagnozowano zeza pionowego. Cierpi na niedosłuch lewego ucha 60-70 dB na skutek czego ma założone drenaże oraz nosi aparaty słuchowe. Ma również słabe napięcie mięśniowe, przykurcz strony prawej i wiotkość krtani, która powoduje nagłe ataki duszenia. Parokrotnie rodzina musiała wzywać karetkę pogotowia lub samodzielnie udzielała pierwszej pomocy kiedy dziewczynka dusiła się w nocy. W wieku dwóch lat stwierdzono u Kingi niedoczynność tarczycy. Kości dziewczynki są niedorozwinięte, więc potrzebna jest stała kontrola genetyka.

Kinga została zarażona nieuleczalną bakterią pałeczki ropy błękitnej w narządach słuchowo-oddechowych.

Pomimo swoich dolegliwości Kinga jest pełnym życia i radosnym dzieckiem. Chętnie uczęszcza do szkoły, współpracuje podczas rehabilitacji, ćwiczy w domu. Jest wesołą dziewczynką i nigdy się nie poddaje. Potrzebne są jednak środki finansowe na rehabilitację, dlatego prosimy o pomoc.