Tymoteusz Skupnik

• Data urodzin: 30 maja, 2018
  • Choroba: Autyzm
  • Cel: dogoterapia, muzykoterapia, zajęcia logopedyczne, pomoc psychologa, zajęcia SI oraz Terapia TOMATIS, zajęcia z komunikacji

Tymek urodził się w maju 2018 roku jak zdrowy chłopak, który otrzymał 10 punktów w skali Apgar. Fizycznie rozwijał się prawidłowo, chodząc i siedząc o czasie, natomiast nigdy nie gaworzył. Nigdy też nie zaczął wypowiadać słów typowych dla małych dzieci, takich jak mama czy tata. Nie reagował na swoje imię, nie utrzymywał kontaktu wzrokowego. Bawił się przeważnie sam, na uboczu, stroniąc od innych. Ciąg badań i wizyt u specjalistów doprowadził do postawienia diagnozy – autyzm. Chłopak nie potrafi się sam ubrać, nie zrobi sam porannej i wieczornej toalety oraz nie zawsze sygnalizuje potrzeby fizjologiczne, dlatego wymaga wsparcia osoby dorosłej.
Widać, że praca w domu, zajęcia z terapeutami i nauczycielami przynoszą efekty. Tymek coraz bardziej otwiera się i pomimo, że nie potrafi mówić, używa komunikacji alternatywnej - gesty MAKATON oraz symbole PCS. Częściej pojawiają się również pojedyncze słowa, niestety nie są one w pełni zrozumiałe dla otoczenia.
Na co dzień Tymek chodzi do Przedszkola Terapeutycznego Wyjątkowa Kraina, gdzie korzysta z różnego rodzaju terapii m.in. dogoterapia, muzykoterapia, zajęcia logopedyczne, pomoc psychologa, zajęcia SI oraz Terapia TOMATIS. Dodatkowo prywatnie uczęszcza na zajęcia z komunikacji, aby mógł być zrozumiany przez otoczenie. Rodzice starają się, aby wszystkie działania uczyniły Tymka jak najbardziej samodzielnym chłopcem, a dzięki Twojej pomocy będzie to możliwe. Finansowe wsparcie pomoże w dalszym rozwoju podopiecznego i ułatwi mu rozwój komunikacji z otoczeniem.